19 Kasım 2007 Pazartesi

BEŞ ÇAYINDA AYŞE YENGEMDEYİZ!PERİŞAN KURABİYE VE HELVAYA BUYRUN!...


Bilirsiniz ya, her ailede mutfak konusunda belli başlı maharetli hanımlar vardır. Onların evine gideceğiniz zaman bile "acaba yine neler döktürecek" diye meraklanırsınız. Sizin bildiğiniz hamur işleri bile onun elinden ayrı bir lezzetli çıkar. İşte bizim ailenin maharetli hanımlarından birisi de Ayşe yengem.


Kendisi ve kızlarının(sevgili Nur ve Yıldız da mutfakta harikalar yaratırlar) süper tarifleri vardır. İşte bunlardan bir tanesi;PERİŞAN KURABİYE(namı diğer Ayşe yengemin kurabiyesi)

İşte malzemeler;

3 yumurta

1 paket margarin

1 çay bardağı kuru üzüm

1 çay bardağı ceviz yada fındık(iri parçalar halinde)

1 çay bardağı şeker

1 çay kaşığı tarçın

Aldığı kadar un(yaklaşık 4-5 su bardağı)

1 paket kabartma tozu


Yapılışına gelince, tüm malzemeleri karıştırıyor ve bir hamur hazırlıyorsunuz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, şekil vermeden doğrudan tepsiye sıralıyorsunuz. Isınmış fırına veriyorsunuz. Sonra da yanına bir güzel çay demleyip, afiyetle yiyorsunuz.

Bence en güzel kurabiye tariflerinden biridir bu. Beğeneceğinize eminim. Şekilleri gerçekten adı gibi perişan ama tadı muhteşem inanın.


Sevgili yengemin fotoğraflayarak gönderdiği kurabiyenin tarifi işte böyle. Kendisine bir kez daha teşekkür ediyor, yeni tariflerini bekliyoruz. (kendim için değil tabiki, sizler de güzel lezzetlerini tadın istiyorum)


Aslında kurabiyeyi biz yapmasak da yengeme, beş çayına gitsek daha güzel olur değil mi?:)
Yengemin bir de farklı bir helva tarifi var. Hafta sonu deneme fırsatı buldum ve gerçekten güzel oldu. Yapılışı ise şöyle; yarım kg. unu bir tencerede biraz pembeleşene kadar kavuruyorsunuz, ardından içine arzu edildiği kadar(ben iki buçuk su bardağı koydum) şeker ekliyor ve bir iki kez daha karıştırıyorsunuz. Ocağın altını kapatarak, 150 gr. kadar erimiş sıcak margarini una ilave ediyorsunuz. İyice birbirine yedirerek, bir tepsiye döküyorsunuz. Sıcak sıcak üzerini iyice bastırıyorsunuz ve dilimliyorsunuz. Dinlenmesi için en az 3-4 saatliğine buzdolabına kaldırıyorsunuz.
Gördüğünüz gibi, farklı ve lezzetli bir helva. Bazı kimselerin "Saray helvası" adını verdiği bu helva, diğer helvalar gibi kahve tonlarında değil de beyaz renkte oluyor. Yerken de ağızda dağılıyor ve çıtır çıtır bir tadı var. Afiyet olsun.


1 yorum:

  1. cnm siteni sürekli ziyaret ediyorum ama fırsat bulup yorum yazamamıştım.Yazılarını her okuduğumda ferdi'yi kıskanıyorum.Listeni çıkartıyorum.Ankaraya geldigimde her birini isterim sofrada.Bu arada dün akşam çikolatalı toplar tarifini denedim.Mükemmel oldu.Bilirsin ugur mutfak konusun da çeşitlere açık degildir.Kolay kolay begenmez ama oda cok begendi.Prensesde babasına çekmiş yemek konusunda, çok seçici.'Anne çok güzel yapmışsın.Halika halika'deyip baba kız bitirdiler hepsini.Şimdi sırada vişneli kek var.Bu akşamda onu denemek istiyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyorum:)